Opvoeding

De Jack Russell terriër is een aantrekkelijke en slimme hond, maar de opvoeding van dit pittige hondje is niet zo vanzelfsprekend als de aanschaf. De Jack Russell heeft namelijk een sterk eigenzinnig karakter. Als de Jack Russell niet goed wordt opgevoed, ontstaan er vaak vervelende gedragsproblemen. Deze problemen kunnen voorkomen worden door duidelijk leiderschap van u als eigenaar, en kennis van het karakter.

Jack Russel opvoeden

Een Jack Russell terriër heeft een leuk, pittig karakter, maar het is wel een hondje met gebruiksaanwijzing. Hij staat bekent als fel, eigenwijs, ondernemend.
Er zijn een paar dingen zijn die hondeneigenaren van Jack Russell terriërs eigenlijk nooit mogen doen. Een Jack Russell trainen is niet moeilijk, zo lang je maar de kneepjes van het vak kent.

Foute opvoeding

Als deze terriër niet op de goede manier opgevoed wordt kunt u lastige gedragsproblemen verwachten, zoals:

  • Te agressief of te nieuwsgierig naar andere honden
  • Slecht alleen kunnen zijn
  • Afhankelijk gedrag
  • De baas willen spelen over u en uw gezin
  • Niet goed met kinderen omgaan

Juist omdat de Jack Russell een dergelijk apart en eigenzinnig karakter heeft, is het belangrijk om op de juiste manier met de hond te communiceren, het karakter van deze hond te leren kennen en om te leren met het sterke karakter om te gaan.

Jack Russell: geef hem duidelijk leiderschap!

De Jack Russell is een jachthond, en heeft ook het temperament wat daarbij hoort. Daarom kun je de hond beter niet alleen laten met andere dieren. De hond is graag dominant en zal de grenzen opzoeken en er ongemerkt overheen gaan.
Hij heeft duidelijk leiderschap,van jou als eigenaar nodig.

Begin al van pup af aan met opvoeden

Als de hond nog een pup is, is het verstandig om direct met de juiste opvoeding te beginnen. Jong geleerd is oud gedaan, in deze. Ook het zindelijk maken van een pup zal voorspoedig verlopen als u de juiste aanpak hanteert.

Het is belangrijk om de pup al jong zelfvertrouwen bij te brengen maar ook te laten merken dat jij de baas bent. Niet door te schreeuwen of kwaad te worden, maar door de juiste signalen af te geven. Het is belangrijk dat het hondje al vroeg leert dat er grenzen zijn waar het zich aan dient te houden.

Als je consequent bent, en de hond op de goede manier benadert, zal de Jack Russell al snel een zeer plezierig huisdier zijn. Je kunt de hond zelfs veel leren en hij kan heel gehoorzaam worden. Ook een hondje wat niet goed is opgevoed, kan je alsnog proberen te heropvoeden. Een bepaalde periode in het jonge leven van de hond is misschien bepalend voor zijn gedrag in de toekomst, maar de aanhouder wint.

De hond heeft behoefte aan duidelijkheid en leiding. Ook moet het het liefst als jong leren omgaan met de aanwezigheid van andere honden, mensen (groot en klein), dieren, situaties van allerlei aard, commando’s, enzovoorts. Door de hond al vroeg met verschillende situaties te leren omgaan, wordt het een sociaal dier.