Vachtvariëteiten

Jack Russells staan niet alleen bekend om hun levendige karakter, maar ook om de variëteiten in hun vacht. Er komen drie vachtvarianten voor: de ruwharige, de kortharige en de Broken Coat Jack Russell.

Jack Russell vacht variaties:

TypeSoort vachtVerzorging nodig
Ruwhariglangharig★★★★★
Gladkortharig★★
Broken Coatgemengd★★★
Vachtvarianten en benodigde verzorging (meer sterren, intensievere verzorging nodig)

Ruwharige Jack Russell

De ruwharige Jack Russell, ook wel bekend als de langharige variant, heeft een dichte en ruwe vacht. Deze honden hebben een dubbele vacht met een harde buitenlaag en een zachte ondervacht. Dit type vacht biedt extra bescherming tegen ruwe weersomstandigheden en is kenmerkend voor de traditionele uitstraling van Jack Russells.

De ruwharige variant vereist over het algemeen meer onderhoud dan de andere twee. De harde buitenlaag van hun vacht kan klitten en vuil vasthouden. Regelmatig borstelen is essentieel om dode haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Af en toe trimmen kan ook nodig zijn, vooral rond de oren en poten, om de vacht gezond en netjes te houden.

Kortharige Jack Russell

De kortharige Jack Russell heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een korte, dichte vacht die glad aanvoelt. Deze variant vergt minder onderhoud dan de ruwharige variant en is vaak de keuze voor baasjes die op zoek zijn naar een gemakkelijk te verzorgen hond. Qua karakter verschillen ze niet van de ruwharige variant, ze hebben dezelfde levendigheid en alertheid als hun langharige tegenhangers.

De kortharige Jack Russell vergt over het algemeen minder onderhoud. Wekelijks borstelen met een zachte borstel verwijdert losse haren en bevordert een gezonde huid en glanzende vacht. De vacht wassen is zelden nodig, tenzij de hond vuil is geworden. De vacht is van nature namelijk glanzend en zelfreinigend.

Broken Coat Jack Russell

De Broken Coat Jack Russell valt ergens tussen de ruw- en kortharige varianten. Deze honden hebben een vacht die een mix is van gladde en ruwe haren, waardoor ze een unieke textuur hebben. De ‘gebroken’ vacht kan variëren in lengte en vergt wat meer onderhoud dan bij de kortharige variant.

Deze variant zit qua onderhoud tussen de ruwharige en kortharige varianten in. Regelmatig borstelen om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen is belangrijk. Af en toe trimmen, vergelijkbaar met de ruwharige variant, kan nodig zijn om de vacht in goede conditie te houden.